Jan
20
2009

Energi och miljöfrågan

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

Idag föreläste en professor för oss om hållbar utveckling. Det är ett aktuellt ämne som intresserar mig. På föreläsningen nämndes en teknik som jag tidigare också stött på i ett TV program, att koka vatten genom att fokusera solstrålar från ett antal fotbollsplaner till ett litet nålsöga placerat i ett högt soltorn (Solar tower).  Ett av de största projet som finns i drift idag återfinns i Sevilla, Spanien, och går under benämningen Solar Tres. Anläggningen är på 17 MW, vilket kräver en yta på 142 Ha (lite grovt räknat 280 fotbollsplaner). Temperaturen i fokalpunkten kan nå uppemot 2000°C.

Genom att värma upp flytande salt kan anläggningen leverera en jämn effekt på kvällar och under mindre soltäta perioder. År 2020 spås tekniken kunna leverera samma effekt som dagens energisystem klarar av.

En annan spännande tanke som gavs under föreläsningen var att världen måste sluta att subventionera olja och fossila bränslen. En studie i USA (har tyvärr inte exakta källan) har nyligen visat att om man skall ta upp alla externa effekter bensin medför (bara i USA, ej globalt) i priset skulle bensinpriset vara 35 kronor (omräknat från dollar). Det vill säga om vi för bensinen gör på samma sätt som cigaretter (där rökaren i priset betalar för den sjukvård m.m. som går åt för att nollställa de negativa effekter rökningen har på samhället).

Det vi betalar för är idag är alltså bara bensinens självkostnad, eventuell vinst samt en skatt som ej är dedikerad till de skador (i form av mijöpåverkan m.m.) som åsampkas av dess utsläpp. Skulle dessa kostnader läggas på är det troligt att den ”subvention” som idag görs för vindkraft ej är nödvändig. Solteknik, el- och vätgasbilar är andra exempel på vinnare.

Miljöprofessor James Hansen rekommenderar i ett brev till president Obama:

”Tax and 100% dividend”. [avseende skatt på kol]

Alltså att kol skall beskattas och att 100% av den skatten skall delas ut åt alla (to the public) som tar skada av kolet (och det gör hela världen).

Undersökning

[poll id=”5″]

Inga kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H