Feb
22
2009

Rekrytera rätt Civilingenjör

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

Karl Wackerberg tar på sin blogg wackerberg.se upp ett klipp från YouTube. Klippet visar Fredrik Häréns föredrag på kunskapens dag. Där tar han bland annat upp ämnet att anställa en civilingenjör. Varför anställa en svensk för 1000 kr per timme när du kan anställa någon som:

Har samma datorer som du har, som har samma böcker, samma utbildning som du har, är bättre på engelska, är mycket mer motiverade än du är och jobbar för 18 kronor timmen

För att besvara frågan börjar jag med att presentera lite matnyttig statistik. Sri Lanka har år 2008 sökt 7 stycken patent (räknat på hemland för den sökande). Motsvarande siffra för Sverige är 3553 stycken. Antalet invånare i Sri Lanka är ungefär 20 miljoner. Svenska Sony Eriksson är tillsammans med japanska och amerikanska multinationella företag i topp för patenttätaste företag.(WIPO, http://www.wipo.int/…, 2009-02-22)

Statistik visar det förflutna och går att vinkla som man själv känner. Min poäng i det här fallet är dock att fler svenskar söker patent än srilankaneser och är bättre ingenjörer.

Historiskt sätt har svenska ingenjörer också bidragit med viktiga uppfinningar. Däribland turbomotorn (SAAB),

Skifnyckel skapad av svensk ingenjör

Skifnyckel skapad av svensk ingenjör

dynamiten (Nobel), kullagret, trefassystemet (Engström), pacemakern och skiftnyckeln.  Vad jag vet har Sri Lanka inte någon Nobelpristagare?

Tradition är viktigt men motiverar det en framtid för ingenjörskonst i Sverige? Jag är helt klart osäker men måste svara ja. Här har jag som ingenjör, svenska skolan, universitet, politiker och näringsliv ett ansvar. Jag tror inte att alla behöver plugga 24 timmar om dygnet, men jag menar att utbildning borde tas mer på allvar.

Fredrik talar också om att ingenjörer på Sri Lanka och i Asien känner till oss västerlänningar och vår kultur samtidigt som vi inte har en aning om deras. Är detta sant eller inte frågar jag mig? Visst är det så att de flesta på jorden vet vilka Obama och George Bush är samt att inte alla känner till att Sing styr världens mest folkrika land Indien. Men är det så konstigt? Frågan är dock hur pass väl de känner västerländska kunders köpvanor, preferenser, smak (o.s.v.) på samma vis som en västerlänning som är född och utbildad västerlänning. Jag tror inte det och troligtvis är detta också en anledning till att svenska ingenjörer kommer anställas även i fortsättningen.

Min åsikt är dock att var och en av oss som utbildas på Chalmers måste kunna besvara Fredrik Häréns fråga med ett tydligt JA! I alla fall veta om den och kunna formulera argument. Rekrytera fler svenska civilingenjörer!

Författad av in: Ekonomi | Taggar:

4 Comments »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H