Jan
05
2015

Garmin Connect IQ

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

I min förra artikel beskrev jag min nya julklapp, Garmin 920XT, den första klockan hos Garmin som kommer stödja Appar! I den här artikeln tänkte jag gå djupare i Garmin Connect IQ och dess SDK som jag just utforskat. Garmin Connect IQ går att ladda ner här. På samma sida finns en bra introduktion. Det är lite krångligt att första hur det fungerar genom att bara läsa – så learning by doing rekommenderas.

Garmin planerar för att möjligöra utveckling av fyra olika typer av Appar. Två av dessa går att utveckla med dagens (2015-01-05) SDK (0.2.4) mot operativ-system 2.57  (beta):

  • WATCH FACES innebär att SDK:t möjliggör ett anpassat utseende för den sida som visas när klockan används som en vanlig klocka. Det vill säga, när klockan inte spelar in en aktivitet. Standard-appen visar då nuvarande tid, batterinivå, antal steg under nuvarande dag, hur många steg som återstår till dagens mål samt dagens datum. En ny app kan t.ex. visa tiden analogt istället för digitalt. Andra möjligheter är att visa annan information.
  • DATA FIELDS går också att skräddarsy som appar vilket jag tycker är något mer värde-adderande än Watch Faces.
    Vad är ett datafield / datafält? Jo, när den träningssugna utför en aktivitet, t.ex. spelar in en löptur, kan han (hen) se aktuell tid, distans, hastighet, puls och andra mått. Detta är standardutförande. I Garmins produkter kan man normalt anpassa de sidor som finns med de fält som klockan stödjer. I en DataFields-app kan App-utvecklaren skapa egna datavärden som sen kan användas på klockan. Detta kan vara värden som inte tidigare finns.
ComplexDataField exempel

ComplexDataField exempel

Jag har själv experimenterat med Data Fields. Dels genom de exempel som kommer med SDK:t och dels genom att göra en egen app. Jag tänkte beskriva min app (Meter per pulsslag) i en ny artikel. Till höger är en bild från exempel-applikationerna på ett ComplexDataField. ComplexDataField ritar en graf över puls och hastighet samtidigt som nuvarande värde uppdateras. Detta är utökad funktion mot standard Data Fields som bara kan visa nuvarande eller genomsnitt av samma värden.

De två andra apptyperna som planeras från Garmin går ännu inte att experimentera med eftersom de inte finns som en del i SDK 0.2.4 och os 2.57. Från Garmins hemsida framgår dock detta om planerna:

  • WIDGETS är appar som kan kopplas till WATCH FACES. Användaren kanske vill se detaljer om dagens antal steg, eller en kalender bakom dagens datum. Vet inte hur de fungerar eftersom jag inte kunnat testköra!
  • WEARABLE APPS blir troligvis de mest populära av de fyra appkategorierna. Anledningen är att dessa beskrivs som mest flexibla. De har tillgång till det mesta som finns i klockan, externa sensorer och internetanslutning via wifi eller bluetooth. Det går till exempel att spara data, generera egna värden till .FIT filer. Spara data går inte att göra med ett DataField eftersom detta bara är en vy som visas när en aktivitet körs.

En annan funktion som idag inte är tillgänglig i SDK:t är access till accelerometerdata. Det är accelerometerdata som används för att göra smarta algoritmer som kan förutsäga typ av simsätt, genomsnittlig kontakt med marken under löning eller rörelse under sömn (för att bara nämna några exempel). Jag kan komma på många andra algoritmer som jag skulle vilja testa för att undersöka och förbättra mitt beteende under träning!

Garmin planerar att öppna en butik för appar inom kort (start 2015).

Jag håller utkik för att kunna testa WEARABLE APPSaccelerometer-data och annat som kan vara roligt. Ibland är det otroligt roligt att få tänka och skapa saker!

Inga kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H