Aug
10
2016

Källargolv med platonmatta och klickgolv i trä! Hur göra?

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

Vi har nu renoverat ytterligare ett run. Efter sovrummet blev nästa prioritering (såklart) träningsrummet i källaren där jag sitter på träningscykel hela vintern! I källaren låg tidigare en vanlig våtrumsmatta i plast. Detta var generellt en dålig lösning. Fukten trängde upp längs väggarna där färgen lossnade.

Populärt i källare är att lägga en platonmatta direkt på källargolvet för att hantera problemen med att fukt tränger igenom källargolvet. Platonmattan består av små utbuktningar vilka skapar en luftspalt mellan betongplattan och det överliggande golvet. Luftspalten gör att funkten kan vädras ut från golvet innan den blir till stora mängder vätska som tränger upp i väggarna. Detta är i alla fall teorin. Enligt byggbutikerna ska denna luftspalt fungera.

Vi rev ut den gamla mattan och tog en skurhink med såpa och vatten för att lösa upp det lim som mattan limmats med. Vi tog en chansning och antog att vårt lim inte var av den typen som innehåller asbest, vilket är cancerframkallande. Sannolikheten för asbest ökar om limmet är svart och huset är gjort under en specifik tidsperiod. Vi bedömde vårt golvlim som OK. Mycket finns skrivet om asbest på olika forum, men jag vet egentligen inte hur man vet eller inte vet om det är asbest.

Efter att golvet var torrt och hyfsat rent la jag på en fiberduk. Därefter platonmattan. Fiberduken gör att platonmattan inte låter mot betongen. Jag fick foga samman två platonmattor. Gjorde detta med en speciell tejp från byggbutiken eftersom jag tänkte att det är viktigt att skarven är fukttät.

Fiberduk läggs under platonmattan

Fiberduk läggs under platonmattan

Ovantpå platonmattan la jag en sorts papp som fanns att köpa på byggbutiken. Jag tror det är bra, eftersom platonmattan är i plast och trägolvet glider lätt på plast. Med en papp emellan ökar friktionen. Tror också ljudet dämpas. Jag gjorde bedömningen att mitt golv var tillräckligt tjockt för att lägga direkt på platonmattan utan att bubblorna trycks in. Golvet är starkt och vikten fördelas ut på många bubblor. Har du ett svagare / tunnare golv fördelas kraften från en person som går på golvet ut på färre bubblor, och de riskerar därmed att ”bubbla in”, med en förlorad luftspalt som följd. Tänk på detta!

Andra bra tips är att använda kilar mot väggen eftersom golvet fortfarande glider. Lägger du golvet direkt mot väggen kan inte fukten tränga upp, så lämna en liten lucka! Jag lämnade ca 5-10mm (tjockleken av en kil). Jag valde också att tejpa undersidan av golvet mot väggen. Om nu fukten tränger upp bid väggarna, är min tanke att de brädor som ligger närmast väggen bör märka detta och skyddande tejp tror jag är bra.

Platonmatta på plats med papp ovanpå

Platonmatta på plats med papp ovanpå

Nedan ser ni det färdiga resultatet. Nu ska bara lister dit och väggar inredas med speglar och motiverande affischer av våra stora idrottare / förebilder!

Färdigt fuktskyddat ekgolv

Färdigt fuktskyddat ekgolv

2 Comments »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H