Okt
23
2009

Mina tankar om utmaningar

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

Det var ett tag sedan jag skrev på techonomics.se. Här kommer dock ett försök på ett läsvärt inlägg. Min vän Karl Wackerberg har diskuterat sin syn på ”Att get sig hän, om drömmer och lycka”. Karl gör där en poäng på att lycka innebär att brinna för att åstadkomma något är vad verklig lycka innebär. Jag håller med Karl om detta.

Psykologen Abraham Maslow har klassat olika grader av behov och strävan människor har i en mycket berömd behovstrappa (Maslow’s hierarchy of needs, http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs). Maslovs behovstrappa klassar våra behov enligt:

  • Fysiska: Sömn och mat
  • Säkerhet
  • Kärlek och grupptillhörighet
  • Bekräftelse (esteem)
  • Självförverkligande

Det Karl Wackerberg talar om, att ge sig hän och uppfylla drömmar, innebär enligt Maslovs synsätt att ta ett steg uppåt i trappan. Att gå från mat på bordet till tak över huvudet eller att gå från bekräftelse av andra till självförverkligande.

Den senaste tiden i mitt liv har innefattat många utmaningar som har ställt mig på prov. Ni som känner mig vet att jag är på utbytesstudier i Sydney. Australien är ett helt nytt land, till vilket jag kommit utan boende och förväntningar. Att hitta boende och mat för dagen är inte särskilt svårt. Eftersom min flickvän Sofia också är med på resan har inte heller kärlek varit något problem. Sofia är världens bästa och tillsammans har vi klarat allt! Den minst triviala punkten, toppen på isberget, är självförverkligande. Självförverkligande för mig innebär att nå och överträffa mina mål (continious improvement som det kallas inom operations management). Eftersom jag kom till Sydney utan förväntningar har mina mål bestått av att klara dagens utmaningar, vilka till stor del bestått av skolarbete. Jag är nu mitt inne i en termin där tentaperioden precis har startat. Veckan som har gått har bestått av inlämningar av två enorma projektarbeten. Ett forskningsarbete i kursen Applied Marketing Research och ett webbutvecklingsprojekt i kursen Web Applications Engineering. Dessa projekt har verkligen ställt hela mig på prov och varit sanna utmaningar.

Forskningsarbete på ett australiensiskt teaterföretag

X är ett teaterföretag i Australien. Verksamheten för X består av teaterproduktioner i hela landet (inkluderat Operahuset i Sydney) samt utbildningsprogram för ungdomar. Verksamheten är klassad som en ”non-profit” och vårt uppdrag var att generera mer donationer till företaget genom att utreda motiv, egenskaper, kännedom (osv.) hos organisationens privata donatorer.  Detta gjordes på olika sätt av olika grupper i kursen. Min grupp blev var en av två grupper som gjorde kvalitativ forskning. Vår metod bestod av en fokus grupp på nuvarande donatorer. Jag blev moderator av gruppen som bestod av donatorer av mellan $250 och $10 000. Uppgiften innebor att föra en dialog med gruppen och försöka besvara våra forskningsmål genom att följa en frågeguide som formulerats.  Detta var en stor utmaning för mig eftersom Engelska är mitt andra språk. Andra faktorer som influerade var att Australiensiska inte är den enklaste dialekten att tyda, teater är inte mitt huvudämne samt att deltagarna i gruppen var äldre och mer auktoritära än mig samt mycket viktiga för X. Trots detta gick fokusgruppen mycket bra.  Vi har lyckats besvara alla forskningsmål och bland annat kommit fram till att företaget bör använda volontärer eftersom samt utöka förbättra sin relation med donatorerna genom att ge dessa ökad inblandning (involvement).

En extra utmaning med projektet har varit att få ihop arbetet i forskningsgruppen. Gruppen har varit mycket mångkulturell. Jag har representerat Europa och mina kamrater har kommit från olika delar av Asien. Gruppmoralen har varit mycket hög och jag har lärt mig mycket om hur andra kulturer ser på arbete. Jämfört med andra grupper jag haft är min erfarenhet att asiatiska gruppmedlemmar är värnar om gruppen och arbetar hårt (men kanske inte har lika hög kvalitet på engelskan). Detta är också något vi har tittat mycket på i en annan kurs jag läst parallellt, internationell projektledning.

Rapporten blev totalt 92 sidor, vilket är mycket mer omfattande än mitt kandidatarbete i Industriell Ekonomi. I relation till detta vill jag säga att det senaste forskningsarbetet (på X) höll en otroligt mycket bättre nivå som jag är väldigt nöjd med! Noterbart är att arbetet gjordes av färre personer, på hälften så mycket tid och gav ett bättre resultat. Förklaringen stavas organisation och handledning som har varit otroligt bra på UNSW! (av konfidentiella skäl kan jag dock inte publicera rapporten på techonomics.se).

MovieDB

MovieDB web application project

MovieDB web application project

Totalt sett har jag lästa fyra kurser parallellt under mitt halvår i Australien. Bortsätt från forskningsmetodik har jag läst en kurs i webbutveckling. Denna kurs var på mastersnivå precis som de övriga kurserna jag har läst. Min bakgrund som civilingenjör är inom området Industriell Ekonomi som innefattar mycket ekonomi och business. Jag har dock en hel del erfarenhet av computer science och programmering.

Projektet MovieDB inom Web-applications-engineering gick ut på att utveckla en film databas. MovieDB innehåller login för fyra olika typer av användare (administratörer, åskådare, biograf ägare och produktionsbolag). Åskådare kan precis som på Facebook skaffa andra åskådare som vänner, chatta med dessa och skapa sig ett nätverk. Vänner kan rekommendera filmer mellan varandra, kommentera och ranka. Åskådare kan också boka tider biljetter på föreställningar hos biografer. Systemet plottar de närmaste biograferna till en åskådare med hjälp av google maps vilket möjliggör för användaren att snabbt bestämma sig. Produktionsbolag kan se statistik med för hur olika användare rankar företagets filmer, lägga till filmer i systemet, osv.

Uppgiften har varit otroligt tidskrävande och jobbig. Jag och min grupp har studerat 7-22 varje dag de senaste 5 veckorna och precis blivit klar i tid. Vi har lärt oss nya tekniker som är busfärska på marknaden. Dessa tekniker är bland annat Hibernate, Spring, Spring security, Google Maps, Statisic charting, osv. Jag har fått två nya kompisar från Danmark och Frankrike som har varit fantastiska att arbeta med.

Intresserad av vårt project? Projektrapporten skrevs av mig på en dag innan inlämningen (första gången jag skrivit en rapport dagen före inlämning) och går att hitta här: final-project-report-moviedb-group-13-eu. Applikationen finns inte på internet än men kommer inom kort. Letar du efter någon som kan de senaste teknikerna inom webbutveckling? Skicka ett mail!

ÄR DET VÄRT DET?

Jag åkte till Australien med för att ta det lugnt. Överallt har jag läst att studietakten är låg och att Australiensarna tar dagen som det kommer. Detta är fel, otroligt fel. I alla fall med de kurser jag har läst! Det senaste halvåret har varit otroligt utmanande och troligtvis det händelserikaste i mitt liv. Jag har spelat Australiensisk fotboll, snorklat i barriärrevet, träffat otroligt mycket folk from olika kulturer och lärt mig fantastiskt mycket mer än vad motsvarande halvår hade gett mig i Sverige! Jag pratade med min far förra veckan när det var som tuffast och gnällde på vårt projekt. Jag fick en kommentar i stil med:

”Varför gnäller du, det är ju precis det här du vill”

Ja, han har rätt. Det är utmaningar som gör oss starkare. Jag älskar utmaningar.

Mina nästa utmaningar

1.       Avsluta mina kurser på ett bra sätt

2.       Lära mig surfa ordentligt (inte bara stå i en sekund)

3.       Köpa bil och göra en road-trip i Australien som inkluderar att hitta heltidsjobb för att överleva (planen är att plocka frukt).

5 Comments »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H