Jan
07
2016

Renovering av sovrum: Innerväggar och slipning av golv!

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

Jag och Jenny renoverar vårt första rum i nya huset. Vi har ingen panik med renoveringen och tänker satsa på att göra det bra och låta det ta tid. Rummet har hittills tagit 10 dagar och vi börjar bli klara. Vi har inte jobbat heltid varje dag utan kanske 2-3 timmar. Totalt har projektet kanske tagit 40 ”man”-timmar. Dessa mantimmar är relativt ineffektiva eftersom vi lärt oss hur vi ska göra under resans gång. Vilka beslut har vi tagit? Jo, det största beslutet var vilken metod vi skulle använda för väggarna.

Renovering av innervägg: Riv bort tapeten och spackla!

Det finns tre (?)alternativ att göra en innervägg.

  1. Renoveringsgips: Går fort att bara skruva upp gips-skivor, spackla skruvhål och skarvar och måla. Blir slätt och fint direkt. Nackdelar: Dyraste lösningen. Vi valde bort detta alternativ eftersom vi har betongväggar, och bedömde det som jobbigt att plugga och skruva gips i betong.
  2. Easy-up tapet: Denna lösning går ut på att tapetsera med en täcktapet. Det är billigt och enkelt, men risken är att väggen inte blir så slät. Vi tyckte detta var ett bra alternativ.
  3. Spackla på existerande underlag: Vi valde detta alternativ! Vi hade en vävtapet som var enkel att riva bort. Under vävtapeten var underlaget relativt slätt. Vissa ojämnheter fanns där lim fanns kvar. Bredspackling skall vara det absolut svåraste alternativet, men vi valde ändå detta eftersom våra väggar redan var släta! Jag tror att det var ett bra beslut. Jag spacklade och slipade 2-3 gånger och lärde mig tekniken ganska snabbt.

Viktigt att tänka på vid spackling av vägg / bredspackling (min lessons learned):

  • Se till att ha en bred spackel och en smal spackel!
  • Lägg spackel på den breda spackeln.
  • Plocka spackel med den smala spackeln från den breda spackeln.
  • Smeta ut spackel på väggen med den smala spackeln.
  • För att undvika att tappa spackel på golvet, håll den breda spackeln under den smala när du smetar på väggen.
  • När du har smetat en lagom stor yta, skrapa rent den stora spackeln med den lilla spackeln, dra sen den stora spackeln tätt längs väggen så du får en plan yta.
  • Börja spackla i en riktning, vänta tills det torkar, slipa rent med sandpapper, slipa sedan i en ny riktning och upprepa.

Golvet: Slipa av furugolvet, luta och olja

Vi har tagit fram furugolvet som fanns under Linoleum-mattan. Vi hyrde en fyrkantig slipmaskin. Denna är att rekommendera eftersom den skakar när den slipar och inte roterar. En roterande slipmaskin far iväg och gör det svårt att slipa då man måste utgå från mitten och tänka mycket för att inte förstöra golvet. Jag tycker att jag fick bra resultat direkt. Jag använde min Gopro-kamera och gjorde en time-lapse-film av slipningen. 3 timmars jobb förkortat på fem minuter:

 

 

Inga kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H