Aug
01
2016

Phonegap introduktion – undvikt två ”pitfalls”

David Gustafsson
david@techonomics.se


En liten Annons på techonomics.se

Hej,

Jag håller på med en tvärfunktionell plattforms app – cross functional application för mobiltelefoner. Min applikation ska vara ett nytt sätt att ta tid i motionslopp, se enkel tidtagning för motionslopp – sporTimes.

För att göra detta började jag först med utveckling till iPhone. Jag upptäckte rätt snart att det är ganska grånligt och som programmerare måste man tänka på mycket detaljer nära operativsystemet. En alternativ metod är att använda PhoneGap / Cordova. Phonegap tillhandahåller en abstraktionsnivå från Android, iOS och Windows. Utvecklingen görs i HTML och Javascript. Detta byggs sedan av PhoneGap in i den ”native”-miljö som finns för respektive telefons operativsystem.

Vill dela med mig av två problem som jag trillat in i och löst.

Behöver jag en Mac för att utveckla PhoneGap för iPhone? Funkar Windows PC för Phonegap iOS?

Svaret är att det går att utveckla Phonegap för iOS utan en Mac, men det är inte användarvändligt att utveckla för iPhone utan en Mac!!! Varför? Jag lärde mig precis detaljerna av detta inlägg. Kortfattat:

  • Det går inte att bygga kod för iPhone PhoneGap i din Windowsmiljö!
  • Du kan utnyttja phonegap build (phonegaps servermiljö på nätet för att bygga). För att göra detta behöver du dock en Mac och en utvecklingsliscens for Apple.

I praktiken betyder detta att du behöver låna en Mac av en kompis samt att du behöver zippa din kod och gå via en websida vraje gång du ska testa din app.

Jag har en Mac i mitt hemkontor och tänkte fortsätta min utveckling via en Windows-PC på stranden i Grekland. Efter en dag med felmeddelandet phonegap unable to download archive from server förstod jag att det inte går att:

Det går inte att bygga en iOS phonegap app via PhoneGap Desktop på en Windows PC. 

Kan jag köra iOS PhoneGap för att komma åt en enhet med bluetooth?

Ja, detta går jättebra! Men det är bara vissa plugin som fungerar med PhoneGap developer app (emulatorn som används för att simulera). Följande plugin fungerar med emulatorn:

  • <plugin name=cordova-plugin-ble-central spec=~1.0.6 />

Alla andra BLE plugin fungerar inte med Emulatorn!!!

För att se vilka plugin som fungerar med emulatorn, se denna lista. Eller här!

 

Inga kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer på detta inlägg

TrackBack URL

Lämna en kommentar

Temat är modifierat från Aeros 2.0 - Blogglista.se - Översättning är gjord av N2H